כללי תזונה

8 מזונות שיש להימנע מהם כשסובלים מצרבת

צרבת מתבטאת בתחושת צריבה בקיבה ובוושט. הצריבה עלולה להיות מלווה בכאבים בחזה ובטעם חמוץ או מר, כאשר הנוזל עולה לפה.

אנשים מסוימים חווים "גיהוק רטוב" או אפילו הקאות. נפוץ להבחין בתסמינים כאשר אתם במצב שכיבה, או זמן קצר לאחר ארוחה גדולה.

צרבת עלולה להיות תסמין למחלת הריפלוקס. ריפלוקס חומצי הוא אינו מצב חמור או מסכן חיים, אך הוא כרוני. כאשר סובלים מצרבות וריפלוקס, אנשים שנלהבים מאוכל עם טעם מודגש, לרוב מתאכזבים לגלות שחלק מהמזונות עלולים לעורר תסמינים לא נעימים בכלל.

כדי להפחית את הצרבת, ישנם מזונות שחייב להפחית את צריכתם או להימנע מהם לחלוטין. כמובן שישנם גם תרופות מסוימות שמיועדות לצרבת. אך תזונה בריאה ומותאמת הניתנת לעיכול בקלות היא דרך טבעית ומעולה לטיפול במצב כזה.

הנה מזונות שכדאי לכם להימנע מהם אם אתם חווים צרבות. הימנעות ממזונות אלה עשויה לשפר את איכות חומצת הקיבה, ולסייע לעיכול טוב יותר ולהפחית את התסמינים. 

8 מזונות שכדאי להימנע מהם

בשר

בשרים, במיוחד בשר אדום כמו בקר, כבש או חזיר, עשירים בחלבון, אך הם קשים מאוד לעיכול ונשארים זמן רב בקיבה מאשר רוב המאכלים האחרים. הם גם מכילים כמויות גבוהות של כולסטרול ושומן שיכולות בקלות לגרות את הקיבה ולעורר צרבת קשה.

בשר עלול להפעיל לחץ בקיבה ולהגביר את הסיכוי לנוזל החומצי לזנק בחזרה מצינור המזון. בשר רזה יותר קל לעיכול. לכן, הבחירה היותר טובה היא להעדיף בשר של עופות והודו, ודגים כמו טונה, פורל, ואמנון שהם מקורות טובים לחלבון רזה.

עבור אנשים שאוהבים סטייק עסיסי או המבורגר בקר טעים יהיה קשה, אך אם תסתכלו על הצד החיובי, לא תצטרכו לסבול מגיהוקים רטובים וצרבות ששורפות את הגרון.

מוצרי חלב

מזונות חלביים כמו חלב פרה, חלב מלא, חמאה, גבינות, ושמנת חמוצה עשירים בסידן ובחלבון. למרבה הצער, מזונות אלו עלולים לגרום לצרבת. אנשים שרגישים ללקטוז לרוב מבלבלים את התסמינים שלהם עם ריפלוקס חומצי, אבל אלה שני מצבים שונים.

אחת מתרופות הסבתא לצרבות היה שתיית כוס חלב, אך חלב שמכיל שומן רב עלול לגרום לקיבה להפריש עודף חומצה. חלופות טובות לחלב הן חלב דל שומן או ללא שומן בכלל, וחלב שעשוי ממוצרים צמחיים.

דגנים

דגנים מהווים חלק גדול מהתזונה שלנו, דגנים מסוימים עלולים לעורר צרבת בגלל תכולת החומציות הגבוהה שלהם. דגנים כמו אורז לבן, חיטה, תירס ושיפון.

אכילתם במנות קטנות יותר עשויה להפחית את תסמיני הצרבת, או ניתן להחליף אותם בקינואה, אורז חום, שעורה, שיבולת שועל או כוסמת. הם מכילים חומר שעוזר לנטרל חומציות בקיבה, ותכולת הסיבים הגבוהה שלהם גורמת לקידום העיכול והפחתת הסיכויים לצרבת.

מזונות שומניים

מזונות שומניים הם מזונות מטוגנים בשמן, או שמנים באופן טבעי. אכילת מזונות מטוגנים עלולה לגרום לצרבת קשה מאוד ויכולה להפעיל לחץ על הקיבה. מזונות עתירי שומן טבעיים כמו שמני בישול, אבוקדו, וחמאת בוטנים עשויה גם לעורר צרבת, למרות שהם בריאים, יותר מדי מהם עלולה להזיק לקיבה. לכן, השתדלו לאכול כמות קטנה מהם.

מאכלים חריפים

מאכלים חריפים מעוררים צרבת ואף עלולים להחמיר את המצב. מאכלים חריפים מכילים חומר המכונה קפסאיצין אשר מאט את קצב העיכול וגורם למזון להישאר בקיבה זמן רב יותר. מזונות חריפים כוללים תבלינים מפלפל צ'ילי או אבקת צ'ילי, פלפל שחור, בצל חי ושום. מזונות אלו מגבירים את הסיכון לצרבת.

ניתן לאכול מאכלים חריפים מעודנים, להפחית את התיבלון. ולא ממש חריפים.

פירות ומיצים חומציים

פירות הדר ומיצים שעשירים בחומצות לימון מכילים תכולת סיבים גבוהה והם מקורות מצוינים לויטמין C ומינרלים אחרים. פירות הדר אלו הם תפוזים, ליים, לימונים, עגבניות ואשכוליות. צריכת פירות ומיצים אלו עלולה להעלות את רמות החומציות בקיבה ולגרום להשפעה שלילית על רמות הPH של הוושט.

כדי להפחית את הצרבת, הפחיתו מצריכת פירות חומציים או הימנעו מהם לחלוטין. חשוב לשים לב אילו פירות עושים לכם צרבת, יכול להיות שגם פירות אחרים כמו תפוחים, ענבים, אננס, רימונים, שזיפים עלולים לגרום לכם צרבת.

ירקות ועשבי תיבול

ברשימת המזונות שכדאי להימנע מהם נמצאים גם בצל, שום, עגבניות ונענע.

בצל הוא ירק חרפרף שחלקנו אוהבים לאכול אותו חי. בצל נא עלול לצרוב במיוחד את הגרון והקיבה מיד לאחר אכילתו. גיהוקים הם נפוצים לאחר אכילת בצל, מה שמחמיר את הצרבת. עגבניות מגבירות את חומציות הקיבה, ושום הוא אמנם מזון אנטי דלקתי ויש לו המון יתרונות אבל הוא עלול לגרום גם לצרבת.

קפאין

קפה מכיל קפאין, קפאין ידוע כממריץ הפרשת חומצה בקיבה. לאחר שתיית קפה יכול להופיע צרבת, במיוחד כשזה מדובר בכמויות גדולות.

אם אתם נוטים לשתות קפה מיד לאחר ארוחה, הסיכון להחמרת הצרבת גבוהה יותר. שתייה קפה נטול קפאין או המנעות ממנו עשויה להיות דרך מצוינת לשמור על בטן שמחה.

תסמיני הצרבת עלולים להשאיר אתכם ערים במהלך הלילה ולהפריע לשינה שלכם, שינויים פשוטים בבחירת המזון יכולים לעשות הרבה הבדל. 

שינויים באורח החיים שעשויים לקדם עיכול טוב יותר 

  • בחרו במזונות שמסייעים לעיכול קל יותר
  • אכלו מנות קטנות במיוחד בארוחת ערב, ולעסו היטב
  • הישארו במצב זקוף 2-3 שעות לאחר האכילה
  • אכלו לפחות 3-4 שעות לפני השינה
  • הימנעו משינה על הגב
  • הפסיקו או הימנעו משתיית אלכוהול
  • פעילות גופנית מצוינת לקידום העיכול

כאשר תנהלו את האורח חיים שלכם בצורה יותר חכמה, הצרבת תופחת משמעותית והיא לא תפריע לכם או לבריאותכם. המזונות הנכונים ושמירה על אורח חיים בריא תביא לכם הקלה רבה.