כללי

איך השינה משפיעה על הגוף שלנו?

תמיד אמרו ששינה משפיעה רבות על בריאות הגוף, אבל האם ידעתם איך בדיוק היא משפיעה?

שינה יכולה לשפר את בריאותנו, הן בדרכים הטובות והן בדרכים הרעות. אבל מה קורה כאשר סובלים מחוסר שינה כרוני?

שינה היא דבר קצת מוזר. כל לילה אנחנו אמורים לישון, לשכב בחושך ולישון לפחות 8 שעות. ישנם כאלה שחושבים ששינה זה לחלשים- כאלה שרוצים להרגיש כל רגע ביום ושינה עבורם זה בזבוז זמן.

כמובן ששינה זה בכלל לא בזבוז זמן. רובנו יודעים שחוסר שינה אינו טוב לבריאות הגוף, ויכולה להיות לו הרבה השפעות שליליות, כמו עצבנות למשל.

אנשים רבים לא מבינים כמה תועלת מרוויחים משינה טובה, הנה כמה דברים שאולי אתם לא יודעים מה קורה כאשר אתם נהנים ממנוחת לילה טובה, וכמה דרכים שבהן חוסר שינה עשוי להשפיע עליכם. 

איך שינה טובה עוזרת לגוף שלנו?

שינה מאפשרת "שיקום" של הגוף

השינה מאפשרת למוח ולמערכות אחרות בגוף להתחדש בזמן השינה, אובדן וחוסר שינה עלולים לעורר גל של בעיות בכל הגוף. שינה ממלאת תפקיד חשוב בכל מיני יכולות קוגניטיביות, כמו גיבוש הזיכרון, תהליך שבאמצעותו נוצרים זיכרונות ארוכי טווח.

שינה מסייעת גם למערכת הלב וכלי הדם, מערכת העיכול והחיסון. שינה נותנת לגופנו הזדמנות לחדש את עצמו, כמו למשל מנוחה לשרירים. זה גם זמן נהדר לשחרור הורמונים מסוימים.

שינה משפרת את הבריאות הנפשית ואת הערנות

שינה עשויה להפחית חרדות, דיכאון ומתח. ויש לה השפעה על בריאות הנפשית. שינה מספקת עשויה לעזור בוויסות והבעה רגשית.

שינה מעודדת גם את הערנות שלכם, יכולה להגביר את הקשב שלכם לטווח ארוך, זה מסייע לכם לשמור על מיקוד לתקופה ארוכה יותר, וזה חשוב כאשר אתם משתתפים בפגישות מסוימות, ספורט, נהיגה במכונית או השגחה על תינוק.

שינה מובילה ללמידה וזיכרון טובים יותר

למידה וזיכרון מורכבים מ3 דברים: החדרת מידע חדש למוח, גיבוש הזיכרון, ושימור הזיכרון. החדרת המידע ושימור הזיכרון מתרחשים כשאנחנו ערים, אך גיבוש הזיכרון(חלק מרכזי בלמידה וזיכרון) מתרחש בזמן שאנחנו ישנים.

שינה מגבירה פתרון בעיות ויצירתיות

מכיוון ששינה עוזרת לנו לגבש זיכרונות וללמוד מהם, היא גם ממלאת תפקיד חשוב בלמצוא פתרונות יצירתיים לבעיות שאנחנו נתקלים בהם ביומיום. כאשר נחים היטב, הסיכוי שתמצאו פתרון מעולה ובקלות לבעיות היא יותר גדולה.

שינה מסייעת לתפקוד מערכת החיסון

שינה היא חיונית למערכת החיסון. חוסר שינה נקשר לרוב למצבים דלקתיים כרוניים ולסיכון מוגבר למחלות זיהומיות ודלקתיות. שינה מספקת, לעומת זאת, עשויה להגביר את היכולת של המערכת החיסונית על מנת להגן עליכם מפני מחלות.

שינה משפרת את הביצועים הספורטיביים

אנו זקוקים לשינה כדי לעזור לגופנו להתאושש לאחר פעילות גופנית. בנוסף, שינה תומכת במאמץ הספורטיבי גם בדרכים שונות. משך השינה ושיפור איכות השינה קשורים לביצועים משופרים והצלחה של ספורטאים, ואפילו זה גם עשוי להפחית את הסיכון של ספורטאים לפציעה או למחלה כלשהי.

כיצד חוסר שינה עשוי להשפיע על הגוף שלנו?

חוסר שינה עלול להגביר חרדה

בדומה לבריאות הנפשית, לחרדה יש קשר לשינה. מחסור בשינה עלול לגרום ליותר חרדות ועצבנות, וחוסר סבלנות.

חוסר שינה עלול להשפיע על הקואורדינציה

חוסר שינה עלול לחבל ביכולות הקוגניטיביות שלנו די מהר, והיא עלולה לשבש את הקואורדינציה. לעיתים קרובות תהליך הפגיעה עלול להגיע לרמות מסוכנות, כמו פגיעה ביכולת הנהיגה שלכם. חוסר שינה חמורה יכולה להיות ממש כמו שתייה מופרזת של אלכוהול.

חוסר שינה קשור למחלות לב ולסיכון לסוכרת

מחלות לב וכלי דם הן סיבה מוות המובילה בעולם. שינה לא מספקת עלולה לגרום לסיכון מוגבר למחלות לב. חוסר שינה יכול לפגוע בהורמונים מסוימים. שינה לא מספקת עלולה להיות קשורה גם לסיכון מוגבר יותר לסוכרת מסוג 2. הפרעות שינה כמו נדודי שינה, דום נשימה בשינה, ותסמונת רגליים חסרות מנוחה גם הן קשורות להתפתחות סוכרת מסוג 2 וסיבוכי סוכרת.

חוסר שינה קשור לשינויים הורמונליים ודלקות וכן לצריכת מזון מוגברת ולפגיעה בקבלת ההחלטות

חוסר שינה עלולה לגרום להשמנה, שהיא בעצמה גורם סיכון לסוכרת

חוסר שינה עלולה להוביל לשינויים בהורמונים מסוימים, כמו גרלין ולפטין(רעב ושובע). ולגרום לתחושה מבלבלת ולפגיעה בקבלת ההחלטות.

אחרי שהבנתם ששינה משפיעה על המון דברים, התחילו לתכנן שעות שינה מסודרות על מנת להישאר רעננים ומרוכזים לאורך היום, שינה אינה פוגעת בלחיות את החיים ושינה חיונית והכרחית לכולנו.