10 דרכים יעילות לטיפול ברובד חיידקים ואבנית בשיניים

רובד החיידקים הוא, למעשה, שכבה דקה של מיקרואורגניזמים המצפה את השיניים, המרווחים ביניהם, החניכיים, את הלשון, החיך ואף את הסתימות והכתרים.

שכבות רבות של חיידקים מתערבבות עם המינרלים הקיימים בנוזלי חלל הפה (הרוק והרירים). העיסה הלא חביבה הזו מתקשה והופכת להיות אותה אבנית הידועה לנו מטיפולים אצל השיננית.

האבנית מהווה בעצם מצע מעולה עבור חיידקים מיוחדים של חלל הפה הניזונים מסוכר המצוי במה שאכלנו. יתרה מזאת, בתהליך זה נפלטת חומצה המחלישה את האמייל שעל השיניים וכך נוצרים לאיטם חורים בשיניים הידועים כעששת. ולא די בכך, החיידקים פולטים גם רעלנים הגורמים לדלקות חניכיים.

ישנם מספר גורמים האחראיים להיווצרות האבנית. ביניהם: היגיינה לקויה של חלל הפה, טכניקת צחצוח שגויה, בחירת מזונות לא בריאים, תורשה והימנעות מביקורים אצל רופא השיניים.

הקניית הרגלי היגיינה נכונים הינה המפתח למניעה מוצלחת של היווצרות רבדי חיידקים ואבנית על השיניים. ישנם מספר מהלכים פשוטים להשגת מטרה זו:

  • צחצחו שיניים עם משחה איכותית לפחות פעמיים ביום. העדיפו מברשת רכה עשוית ניילון עם סיבים עגולים ומלוטשים היטב. החזיקו את המברשת בהטיה כלפי מעלה של 45 מעלות לעומת החניכיים.
  • ודאו כי צחצחתם כראוי גם את הלשון מאחר וזו תורמת את חלקה לצמיחה של החיידקים.
  • הקפידו על שימוש קבוע ולעיתים תכופות בחוט דנטלי לניקיון יסודי של השיניים והחניכיים.

כמו כן, ניתן להוסיף דרכים טבעיות להסרת חיידקים ואבנית אל דרכי ההיגיינה הרגילה שלכם.

1.משיכת שמן (Oil pulling)

השימוש בשמנים כתחליף למי פה עוזר לשמירה על בריאות חלל הפה ומסייע להסרת רובד החיידקים ואבנית. שמן קוקוס הינו דוגמה מצוינת לשטיפת פה עם שמן היות והוא רווי בחומצה לאורית הידועה בשל סגולותיה האנטי דלקתיות ומונעת התפתחות חיידקים.

בשנת 2015 פורסם מחקר בכתב העת הרפואי הניגרי ובו נאמר כי שטיפת פה עם שמן קוקוס יעילה בהפחתת היווצרותה של אבנית על השיניים. המתכון הוא פשוט:

  1. שטפו את חלל הפה עם כפית שמן קוקוס כתית במשך 15-20 דקות.
  2. רוקנו את הפה. אל תגרגרו ואל תבלעו את השמן.
  3. צחצחו שיניים כהרגלכם.
  4. חזרו על הפעולות בכל בוקר לפני האוכל.

בנוסף אתם יכולים לעסות את החניכיים עם מספר טיפות שמן קוקוס או להחליף שמן קוקוס בשמן שומשום חמים.

2.סודה לשתייה

הסודה המוכרת מספר המתכונים של סבתא (שמה המדעי הוא סודיום קרבונט) גם היא הוכחה כ"תרופת סבתא" נגד אבנית וריבוי חיידקים בחלל הפה. עיקר פעולת ההגנה של סודה לשתייה על השיניים בהורדת רמת החומציות – מה שאוטומטית מפחית מכמויות של חיידקים. בונוס נחמד הוא בהשפעתה המלבינה על השיניים.

בשנת 2008 פורסם מחקר שלם בכתב העת "המגזין לרפואת שיניים קלינית". על-פי הממצאים של 5 מחקרים קליניים עלה כי משחת שיניים או אבקת שיניים על בסיס סודה לשתייה יעילות יותר במלחמה היומיומית על בריאות חלל הפה מחבריהם שלא כללו את הרכיב הסודי. כך תפעלו בעת השימוש בסודה לשתייה (מומלץ להשתמש בתחליפי משחת שיניים טבעיים פעם או פעמיים בשבוע):

  • פזרו כמות קטנה של אבקת סודה על סיבי מברשת השיניים שלכם וצחצחו כך את השיניים. שטפו את הפה עם מים פושרים תוך כדי צחצוח נוסף.
  • אפשרות נוספת היא לערבב כפית מלח עם 2 כפיות סודה לשתייה, לטבול מברשת שיניים לחה באבקה שנוצרה וכך לצחצח בעדינות.
  • אופציה נוספת – לערבב כפית סודה עם מי חמצן עד לקבלת מרקם של משחת שיניים. זהו תחליף למשחה, איתו יש לצחצח גם את החניכיים, אחר כך לירוק ולשטוף היטב את חלל הפה.

שימו לב: לא להפריז בשימוש באבקת סודה לשתייה אחרת ייתכן נזק לאמייל של השיניים.

3.גויאבה

החלק המעניין בנושא הוא שמסתבר כי גם הפרי וגם העלים פועלים ביעילות נגד אבנית ורובד החיידקים. בנוסף לצמח הגויאבה סגולות אנטי דלקתיות ומשככות כאבים – חיוני מאוד כשמדובר בבעיות חניכיים.

על-פי תוצאות המחקר שפורסמו בשנת 2014 בכתב העת "המגזין הבינלאומי למיקרוביולוגיה עכשווית ומדע יישומי" עולה כי תמצית עלי גויאבה מורידה משמעותית את הסיכויים להחרפת אבנית בשלביה המוקדמים. אחד המנגנונים פועל על היכולות המצוינות של גויאבה לדכא את אחד החיידקים האחראיים על היווצרות האבנית בחלל הפה – הסטרפטוקוקוס. המלצות לשימוש בגויאבה:

  • שטפו כמה עלי גויאבה, לעסו אותם ביסודיות וזרקו. עשו זאת יום-יום על-מנת להפחית את הסיכוי להיווצרות של אבנית על השיניים שלכם.
  • קחו חתיכת גויאבה לא בשלה, פזרו עליה מעט מלח ועסו באיטיות. חזרו על הפעולות פעם-פעמיים ביום למשך מספר ימים.
  • אתם בהחלט יכולים להשתמש במי פה המכילים גויאבה.

4.צמח האלוורה

מדובר במתנת טבע ממש הפועלת ביעילות כנגד בעיות חניכיים שנגרמות על-ידי האבנית ורובד החיידקים. זה קורה בזכות התכונות נוגדות החיידקים של צמח מופלא זה. מה גם שצמח האלוורה נלחם בהצלחה בריח רע מהפה.

ערכו מחקר שפורסם ב2014 ב"מגזין לרפואת שיניים ובריאות הפה" ומצאו כי האלוורה מראה תוצאות זהות לאלו של מי פה המבוססים כלורהקסידין בקטגוריית נוגדי אבנית ודלקת חניכיים. הוראות השימוש בצמח האלוורה לשמירה על היגיינת הפה:

  1. חצו עלה אלוורה וחשפו את המיץ הנמצא בו.
  2. מרחו את המיץ ישירות על השיניים והחניכיים.
  3. השאירו למשך 10 דקות ושטפו עם מים קרים.
  4. הקפידו על שימוש קבוע של פעמיים ביום.

5.תבלין הציפורן

כפתורי הציפורן המיובשים בשימוש רחב מזה שנים רבות בתור משככים טבעיים בעת כאבי שיניים. כמו כן תבלין זה יעיל כנגד החיידקים ה"בעייתיים" בחלל הפה, מהם נגרמים רובד החיידקים והאבנית.

בשנת 2014 פורסם מחקר בכתב העת "המגזין ההודי לפריודונטולוגיה" שלפיו שטיפת הפה עם תמיסה המכילה רכיבים טבעיים, כמו: ציפורן, שמן עץ התה ובזיליקום מפחיתה בצורה משמעותית את התרבות החיידקים – מה שגורם, בסופו של דבר, לעלייה ביעילותם של הרכיבים נוגדי האבנים ודלקת החניכיים. אפשרויות השימוש בתבליו הציפורן:

  • ערבבו כפית אבקת ציפורן עם מעט שמן זית, מרחו על השיניים, המתינו מספר דקות ושטפו עם מים פושרים. חזרו על הפעולות פעמיים ביום.
  • לעסו כפתור או שניים של ציפורן באופן קבוע על-מנת להשלים את הטיפול בהיגיינת הפה ולהעלים ריח רע הנגרם על-ידי החיידקים שבחלל הפה.

6.חומץ לבן

חומץ לבן מכיל חומצה אצטית המסייעת בהסרת מינרלים מהאמייל של השיניים ובמניעת הצטברות של אבנית. כמו האחרים, גם לחומץ לבן תכונות נוגדות חיידקים.

מחקר משנת 2014 שפורסם ב"המגזין הבינלאומי למדעי הבריאות המתקדמים" קבע כי נמצאה כמות משמעותית יותר של אבנית שהתפרקה בחומץ לבן (חומצה אצטית 4%) לעומת מים מזוקקים בתוספת גליצרין. כך תשתמשו בחומץ נגד אבנית ורובד חיידקים בצורה מועילה ובריאה:

  1. ערבבו 2 כפיות חומץ וכפית מלח שולחן, המיסו ב ½ כוס מים חמים.
  2. שטפו עם התמיסה את הפה פעם-פעמיים ביום.

7.קליפות תפוז

קליפות של תפוז הינן תכשיר טבעי ידוע מזה שנים כנגד כתמים על השיניים. חומר הלימונאן המצוי בקליפות תפוז מסייע בפירוק של האבנית שעל השיניים. יתרונו הגדול של חומר זה הוא שאינו פוגע באמייל של השן בעוד שויטמין C שבתפוז תורם את חלקו במניעת גדילת חיידקים על השיניים. המתכון המרענן בניחוח הדרים:

  1. שפשפו עם קליפת תפוז את השיניים והחניכיים לפני השינה.
  2. השאירו את ה"מסכה" הזו למשך הלילה ושטפו את הפה למחרת בבוקר.
  3. חזרו על הפעולות במידת הצורך לשמירה על שיניים נקיות ולבנות.

8.שמן אתרי של רוזמרין

שמן הרוזמרין פועל מצוין בתור חומר חיטוי כנגד חיידקים החיים בחלל הפה. כמו כן, הוא מונע הצטברות של אבנית, עששת ומפחית ריח רע מהפה.

סדרת מחקרים משנת 2012 שפורסמו ב"המגזין למיקרוביולוגיה" טוענת כי תמצית משיח הרוזמרין מסוגלת לדכא צמיחת חיידקים החיים בחלל הפה, פעילותו של גלוקוטרנספראז, יצירת גלוקאן והצטברות של אבנית. כך תשתמשו בשמן רוזמרין:

  1. ערבבו 2-3 טיפות של שמן אתרי של הרוזמרין בכפית מים או שמן בסיס.
  2. שכשכו את התמיסה בפה למשך כ-10 דקות.
  3. רוקנו את הפה וצחצחו שיניים כפי שאתם רגילים. אין לבלוע או לגרגר את הגרון עם התמיסה.
  4. חזרו על הפעולות פעמיים ביום.

במידה ואין בידכם שמן אתרי של רוזמרין, אפשר להחליפו במרווה או שמן תימין.

9.תה שחור

שטיפה קבועה עם תה שחור מסייעת בשליטה בחיידקים החיים בחלל הפה ומפחיתים את הסיכוי להיווצרותה של האבנית הודות לתכונות נוגדות החמצון ואנטי-מיקרוביאליות של תה שחור. עוד יתרון שלו טמון בכך שמדובר במצרך מזון עתיר פלואור.

מינרל הפלואור משתתף במניעת ריקבון השיניים בזכות השבחת איכות האמייל ומפחית יצירה של החיידקים החיים בחלל הפה וכאמור מייצרים את החומצה הגורמת לריקבון השן.

ב-2011 פורסם מאמר בכתב העת "המגזין לרפואת שיניים", המכון למדעי הרפואה, טהרן אשר דיווח כי התה האיראני (גם השחור וגם הירוק) עתירי הפלואור הינו בעל תכונות נוגדות חיידק הסטרפטוקוקוס ברמה מובהקת. כך תכינו מי פה מתה שחור:

  1. הכניסו שקיק תה שחור לכוס מים חמים למשך 5 דקות.
  2. סחטו את השקיק לתוך המים על-מנת להפיק ממנו את מלוא הפלואוריד ולאחר מכן הוציאו את התיון.
  3. צננו את התה לטמפרטורה נוחה ושטפו איתו את חלל הפה.
  4. חזרו על הפעולות פעם ביום באופן קבוע להפחתת שכבת האבנית.

10.גבינה

נמצא כי הגבינה מגבירה את יצירתו של רוק בעל חומציות נמוכה (כלומר בסיסי מבחינה כימית) אשר מנטרל את החומצה המרכיבה אבנית. כמו כן, הגבינה תורמת את חלקה בבניית שכבת מגן מסביב לשן המרחיקה את החומצה של האבנית. ולבסוף, מכילה הגבינה סידן ופוספאט המסייעים בהפחתת כמות המינרלים מסביב לשיניים.

מחקר מעמיק שהתפרסם ב-2012 ב"המגזין של האקדמיה לרפואת שיניים פדיאטרית" השב את תשומת ליבם של הקוראים לעובדה שבמידה ומדובר בגבינה נטולת סוכר מוסף מבחוץ, היא עלולה למנוע חורים בשיניים ועששת על-ידי הגברת ריכוז הסידן והפוספאטים באבנית שעל השיניים.

לשליטה ולהפחתה בצמיחת האבנית על השיניים, אכלו מעט גבינה קשה לאחר כל ארוחה.

עצות נוספות:

  1. הקפידו על אכילת מזון מתובל אשר "יעורר" את בלוטות הרוק. רוק משתתף בניקוי השיניים והחניכיים – כלומר נלחם במחלות חניכיים וריקבון השיניים.
  2. צרכו תפוח טרי כשעה לאחר הארוחה המסודרת. החומרים המצויים בתפוחים מנקים את השיניים ותורמים להחלמת חניכיים "חולות".
  3. אכילת תמרים בריאה גם כן: התמרים בו-זמנית מחזקים את השיניים ומגרים את בלוטות הרוק לייצור מוגבר של רוק. הקפידו על לעיסה קפדנית של התמרים.
  4. הגבילו את צריכתם של מזונות מעובדים המכילים סוכר ו/או עמילן עודפים המהווים מצע עשיר וטעים עבור החיידקים.
  5. השתמשו במקלות עץ הנים כתחליף למברשת שיניים רגילה.
  6. הקפידו על ניקוי מקצועי של השיניים והחניכיים לפחות פעם בשנה.
Scroll to Top