בדיקות הדם החשובות ביותר לנשים

בדיקת דם היא אחת מהבדיקות החשובות שניתן לעשות כאשר אנחנו לא מרגישות טוב וסובלות מעייפות יתר, חוסר תאבון, ועוד.

בעזרת בדיקת דם קטנה אפשר לזהות בעיות רפואיות עוד לפני שתתחילו לסבול מהן.

בדיקות הדם החשובות ביותר לנשים כוללות בעיקר תפקוד כבד וכליות, קרישת דם תקינה, וזיהוי מחלות או זיהום.

בדיקות הדם יכולות לסייע גם באיתור גורמים לעצבנות ולשינויים במצב הרוח. בכל גיל, חשוב לעשות בדיקות דם קבועות כדי לעקוב אחרי בריאותכן.

הנה הבדיקות דם החשובות ביותר לנשים:

ספירת דם

בדיקות ספירת דם מודדות את ספירת תאי הדם האדומים והלבנים, המוגלובין, טסיות דם והמטוקריט בדם.

הבדיקה קובעת אם יש לכן מחסור בברזל, זיהוי נוכחות של דימום פנימי או אינדיקטור מוקדם למחלת לב.

מטבוליזם

בדיקה זו מודדת את תפקודי הכבד, כליות, מצב תזונתי כללי, והיכולת להילחם במחלות, סידן, פחמן דו חמצני, נתרן ,גלוקוז. הבדיקה הזו תביא תמונת מצב של הבריאות הכללית שלכן, והוא יכול לשמש למעקב אחרי תופעות לוואי של תרופות.

טסטוסטרון

נשים מייצרות כמויות קטנות של טסטוסטרון כדי לשמור על איזון הורמונלי. בדיקת דם לרמות הטסטוסטרון עשויה לסייע באבחון תסמונת השחלות הפוליציסטיות, אשר נפוצה בקרב נשים בגיל הפוריות.

רמות טסטוסטרון חריגות עשויות להיות גורם לעייפות, עלייה במשקל, או דחף מיני נמוך.

DHEA

DHEA הוא הורמון המיוצר בבלוטת יותרת הכליה. רמות גבוהות יכולות להיות סימן לסרטן יותרת הכליה או לתסמונת קושינג. רמות נמוכות יכולות להצביע על בלוטת יותרת הכליה לא תקינה או על מחלת אדיסון.

אסטרדיול

אסטרדיול אחראי על צמיחת רירית הרחם ולגדילת רירית צוואר הרחם והנרתיק. יש לו תפקידים בהפצת שומן, כמו כן גם בבריאות העצמות והמפרקים. בדיקה דם זו משמשת לקבוע תפקוד בריא של השחלות ואיברי רבייה של נשים.

פיברינוגן

פיברינוגן הוא חלבון אשר נוצר בכבד ומהווה חלק בתהליך קרישת הדם, חוסר פיברינוגן בגוף זה כאשר הגוף לא מסוגל לייצר קרישי דם ביעילות, מה שעלול להוביל לדימום או לחסימת עורקים.

המוגלובין A1c

בדיקה זו בודקת את רמות הגלוקוז בדם (סוכר בדם) במהלך החודשיים-שלושה האחרונים – בדיקה חשובה המשמשת לאבחון סוכרת או טרום-סוכרת. עבור אלו שכבר אובחנו – זה משמש למעקב ולניהול.

בדיקת CRP

רמת גבוהה של CRP יכולה להיות סימן לזיהום או מחלה ארוכת טווח. בדיקה זו יכולה לעזור לאנשי מקצוע רפואיים להעריך סיכון של אישה לבעיות קרדוויסקולריות, מחלות לב והתקף לב.

הומוציסטאין

רמות חריגות של הומוציסטאין, חומצת אמינו, עשויות להוות סיכון לשבץ מוחי, התקפי לב, נזק לעורקים ולקרישי דם. הבדיקה יכולה להראות גם מחסור בוויטמין B, אם כמות ההומוציסטאין גבוהה באופן חריג.

הורמון המגרה בלוטת התריס

בלוטות התריס עוזרות לווסת משקל וטמפרטורת הגוף, בין היתר. פעילות יתר של בלוטת התריס עלולה לגרום לקצב לב לא סדיר ולירידה במשקל, בעוד שתת פעילות בלוטת התריס גורמת לעייפות ולעלייה במשקל.

כולסטרול

בדיקה זו מדווחת על כמות הכולסטרול הטוב (HDL) והכולסטרול הרע (LDL), והתוצאות יכולות לקבוע אם אישה נמצאת בסיכון למחלות לב ושבץ מוחי.

ויטמין D – 25 הידרוקסי

בדיקה זו מודדת את כמות ויטמין D בגוף. נשים מעל גיל 65 נמצאות בסיכון למחסור בוויטמין D, שעלול לנבוע מתפקוד לקוי של הכבד והכליות או מחוסר אור שמש, ולגרום לעייפות, חולשה, כאבים ובעיות במצב הרוח.